The Extreme Light Infrastructure ERIC
EU

16. květen 2020 – významný milník v historii laseru

Dnes uplynulo přesně šedesát let od doby, kdy americký fyzik Theodore Maiman spustil vůbec první funkční laser na světě. Tři roky poté v roce 1963 se tehdejší Československo stalo další zemí, která postavila vlastní funkční laser. Od té doby se u nás utvářela významná vědecká komunita, která se intenzivně věnovala laserovému výzkumu. I díky ní bylo na co navazovat a povedlo se v roce 2009 prosadit realizaci ambiciózního projektu ELI Beamlines.

Laser je zásadním pracovním nástrojem mnoha vědeckých pracovníků, ale také běžnou součástí každodenního života. Potkáváme se s ním v nemocnicích, zubních ordinacích, v supermarketech nebo při běžném pouštění hudby. Hraje určitě roli v životě každého z nás, proto jsme jeho narozeniny chtěli řádně oslavit. Bohužel kvůli pandemickým opatřením proti šíření koronaviru to nevyšlo a letošní veřejné akce jsme museli zrušit.

Připomeňme si dnešní výročí laseru a zároveň také Mezinárodní den světla, který vyhlásilo UNESCO právě na 16. května, alespoň takto virtuálně prostřednictvím našich videí.

Ta přibližují nejen historii laseru, ale také vznik laserového záření a jeho využití v praxi.

www.ilovelaser.eu

#60laser

Videa:

Krátké video shrnující 60 let laseru. Najdete ZDE.

Virtuální 3D prohlídka laserové haly, ve které je umístěn laser L1 ALLEGRA. Najdete ZDE.

Prohlídka ELI centra. Krátká videa. Najdete ZDE.

Povídání o laserech s Alexandrem Špačkem, laserovým fyzikem. Najdete ZDE.