The Extreme Light Infrastructure ERIC
EU

Maďarský ministr Palkovics navštívil ELI Beamlines

Maďarský ministr pro inovace a technologie László Palkovics se svou delegací navštívil 15. července 2019 výzkumné centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech.

Ministr Palkovics svou návštěvou navázal na politické jednání s místopředsedou vlády a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které se uskutečnilo za účelem vyjasnění posledních aspektů vzájemné spolupráce při zakládání a provozu mezinárodního konsorcia ELI ERIC (European Research Infrastructure Consorcium). Obě strany se shodly a vyjádřily připravenost k předložení společné žádosti Evropské komisi do konce září 2019 tak, aby došlo k faktickému založení organizace do konce roku 2019. Tento postup umožní dalším členským zemím, zejména Itálii, Německu, Velké Británii a Francii, přistoupit ke konsorciu jako zakládající členové a převzít tak spoluodpovědnost za provoz a financování ELI ERIC ve prospěch celoevropské výzkumné komunity.

V rámci návštěvy ELI Beamlines byla též diskutována strategie další spolupráce s mimoevropskými zeměmi, které projevují zájem stát se strategickým partnerem pro ELI.

Ministr Palkovics projevil velký zájem o aktuální stav technologií, realizovaný uživatelský program a kvalitu výzkumného týmu na ELI Beamlines. Také ocenil bezvadnou spolupráci a výměnu odborných zkušeností s maďarským pilířem ELI ALPS, který je umístěn v Szegedu,“ shrnul jednání Roman Hvězda, vedoucí výzkumného centra ELI Beamlines.